24 de febrer del 2017

L'ARTISTA ELVIA COR, CONVIDADA AL PROGRAMA "TALENT I +"Aquest dimecres dia 22 de febrer, la Susana Villagrasa i la Montse Balada,  ham tornat a coordinar l’espai “Talen t i +” dins del programa Gamma Extra de Ràdio Vilafranca,  un espai conduït per Silvia Delgado.


Talent Femení vol posar de relleu i donar veu a les dones i al talent del present i del passat en aquesta secció quinzenal.

La convidada d’avui


En aquest programa,  la Presidenta de Talent Femení, la Susana Villagrasa, ens presenta a la convidada d’avui que es la Elvia Cor, escultora especialista en retrat, figura i obra en tamany natural.

L’Elvia va néixer a Barcelona i té un “atelier” dins d’un espai molt privilegiat a Sitges que es on ara viu. És una artista apassionada i polifacètica. També es pintora i especialista en retrats, escriptora i creativa de dibuixos especialitzats de diferents tècniques. Els seus treballs han sigut exposats amb molt d’èxit en galeries nacionals i internacionals.Últimament disposa d’escultures de Picasso a la Llonja de Barcelona i també una escultura de Frida Kalho al Miramar de Sitges.

Justament aquesta setmana, a Talent Femení hem tingut el privilegi de tenir aquestes dues escultures al Palau Maricel de Sitges durant l’acte per la igualtat de gènere.

L’Elvia fa diferents actuacions artístiques i posa color a on no ni hi ha. Té un currículum incalculable. A partir d’aquí, se li demana a l’escultora que ens digui d’on surt aquest talent per fer aquestes magnífiques obres que fa.


L’Elvia ens diu que està encantada d’estar amb nosaltres, ben acompanyada de dones amb molta força i coratge. La seva escultura la defineix l’autora com a “escultura de l’ànima” perquè el que vol expressar es la llum interior que tenim tots i totes d’una manera o altre. Aquesta es la força que li dona a l’autora per crear cada dia.

La Susana ens diu que quan entres a casa de l’escultora, es com si t’omplissis de llum i ens aconsella a que a tothom que pugui, que vagi a veure les seves magnifiques obres d’art. Per l’autora, l’art no només es una funció decorativa sinó un aliment per l’ànima, es com una comunicació inconscient per a qui l’admira, ja que la bellesa es una via per transitar per la vida, per aixó m’expresso des del meu interior per comunicar-me amb els altres. L’obra no l’acabo mai jo, sinó que l’acaba la mirada de l’espectador. 


L’Elvia ens explica que ara acaba d’arribar de Dubái on ha presentat un projecte que ha tingut molt d’èxit.

La Susana li demana que ens expliqui la importància que té l’art a la vida. 

L’Elvia ens diu que per ella es vital, que es la seva manera de viure i d’expressar-se ja que l’art es terapèutic, no només pel que el fa sinó pel qui el contempla. Es una manera de comunicar més enllà de la pura lògica. Per aixó es important l’harmonia i l’equilibri de la part creativa i a través de l’art es pot cultivar d’una manera directe o indirecte.


L’autora ens aconsella que qui no tingui l’oportunitat de crear art, que vagi a gaudir-lo a través d’exposicions i també ens explica, que va tenir oportunitat de mostrar precisament les seves peces, fa pocs dies al Palau Maricel en l’acte organitzat per Talent Femení a favor de l’igualtat de gènere.

Ens afegeix que cal tenir en compte els artistes del nostre territori que son molt s i molt bons.


La dona recomanada

La Montse Balada ara ens presentarà la dona del passat, recomanada per Xavi Ramiro.

La dona recomanada d’avui es la Lola Anglada.

La Montse ens diu que busquem a google totes les imatges de les il·lustracions de Lola Anglada per entendre de qui ens parlarà avui, del talent, del seu estil, perquè es necessita molt de coratge i molt de talent per ser innovador, perquè la innovació es molt maca i molt explosiva, tot i que no sempre es acceptada i en el cas de la Lola, no ho va tenir gens fàcil, però va lluitar per entrar a una nova realitat noucentista i poder transmetre el seu amor per la natura i donar molta tendresa a les seves il·lustracions per tal de que els lectora infantils connectessin amb la natura i va ser una de les persones que més va animar objectes inanimats a l’hora d’il·lustrar.La Lola va viure a París, va tenir beques, va lluitar, va viure dues guerres, però en cap moment va deixar apagar aquest talent que ella tenia per traspassar les seves obres als seus lectors. He localitzat moltes coses d’ella i us recomano que també ho feu i veureu la seva passió i la seva valentia, i sobre tot del seu talent, del que a mi m’agrada parlar. 


Te obres al Museu d’Art de Catalunya, al Museu d’Història de Barcelona, va il·lustrar nombrosíssims contes, va publicar al setmanari Cucut la seva primera il·lustració, va fundar la revista "La Nuri" i també una altre cosa; col.leccionava nines que les podem trobar al Museu Romàntic de Sitges, col.lecció adquirida l’any 1961 per la Diputació de Barcelona.La col·lecció de nines, que depassa les 400 peces, presenta una àmplia varietat d’estils, manufactures i èpoques, d’entre els segles XVII - XIX. Per a Lola Anglada representava l’afany sentimental de recuperar la infantesa i les formes de vida perdudes de la societat del segle XIX.


La Montse suggereix a les tertulianes fer un cafè a Sitges, anar a veure el taller de l’Elvia i desprès anar a veure les nines de la Lola Anglada, per anar d’artista en artista...

La Silvia Delgado,  conductora del programa, ens diu que a Vilafranca hi hà una Llar d’Infants que es diu Lola Anglada i que avui segurament la Montse que haurà obert ulls i orelles a molts oients que pot ser no s’haguessin aturar a pensar qui hi havia darrera d’un nom, més enllà de la il·lustradora.

També ens diu la Montse que a part de varis centres amb el seu nom, alhora hi ha premis literaris amb el seu record. Era una dona amb molta força per moure’s i no quedar-se ancorada amb un romanticisme del passat. Com una bona dona de talent va lluitar i va tirar endavant.

Des d’aquí gràcies al Xavi Ramiro per aquesta recomanació tant especial.
La recomanació pel proper programa.


Cesc Elias es el director d’un Centre de menors i la seva passió es la fotografia i  en el seu temps lliure el dedica al projecte “Retrats Barcelona” de fotografia.La dona que escull té a veure totalment amb l’art i es la seva actriu preferida. Es Audrey Hepburn, la qual ha fet moltes pel·lícules que li han agradat molt, també vol destacar d’ella els seus últims anys de vida que es va dedicar a fer viatges per Àfrica com a representant d’Unicef i aquesta tasca humanitària també exalta una mica més la seva figura. Espero que aquesta persona compleixi una mica les expectatives. 

Invitació a l’acte Equal Pay DayLa Presidenta de Talent Femení, la Susana Villagrasa, per últim ens vol convidar al “Equal Pay Day” a la Plaça de la Vila de Vilanova i La Geltú el dia 3 d’abril, a les 12 del migdia que es farà un manifest en contra de les desigualtats salarials.


Hi seràn presents els els alumnes del Col.legi El Cim del segon d’Eso on els nens i nenes faran el manifest juntament amb TalentFemení i l’Ajuntament de Vilanova. 

Hi esteu tots convidats perquè no tinguem que cridar mai més en contra d’aquets 70 dies en que una dona treballa més que un home per tenir el mateix salari.

I per últim donar les gràcies al Lluis Amarè pel detall que ens patrocina per a totes les convidades que passen per “Talent i +” i fins la propera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

siguenos en facebook siguenos en Twitter sígueme en Instagram sígueme en Flickr