10 de febrer del 2017

UN NOU PROGRAMA DE "TALENT i +" A RADIO VILAFRANCA AMB LA SRA. CARME CASANOVAS DOMÍNGUEZ

Aquesta setmana, des de Talent Femení hem tingut una nova edició del programa quinzenal “Talent i +” a Radio Vilafranca, liderat per la Presidenta, Susana Villagrasa i per l’escriptora Montserrat Balada.


El control tècnic hi hem tingut el Toni Olivella i excepcionalment, avui ha conduït el programa “Gamma Extra”, el periodista Josep Maria Soler.


La Susana ens ha comentat que avui portava una noia molt especial. És la Carme Casanovas Domínguez, amb una formació molt àmplia i acurada, es originària de Gavà però ara viu i treballa a Vilanova, ja que es fundadora i gerent de Vista Òptica Vilanova, des de l’any 2000. Es una dona amb molt de talent i un lideratge exemplar.


Amb ganes d’aprofundir en el coneixement de la convidada d’avui, la Susana li ha preguntat d’on surt la idea de muntar Vista Òptica.


La Carme ens ha explicat que ja portava molts anys dins del món de l’òptica i que arrel de que es va tancar el negoci d’allà on treballava i llavors es va quedar a l’atur, però la seva empenta, la seva forma de ser i el seu caràcter la van impulsar a parlar amb el seu company fent-li la proposta per muntar un negoci ells mateixos. Ell era l’òptic i li va semblar una proposta arriscada perquè la maquinaria sola ja era molt cara però buscant finançament, pla de viabilitat i fòrmules diverses, al cap de 5 mesos ja tenien muntada la botiga a Vilanova, amb molta il·lusió i amb molt d’esforç, però mirant endavant. Desprès de 17 anys, estant situats a la Plaça de les Cols, núm 3 de Vilanova.


Desprès li ha preguntat si ser emprenedora es fàcil.


La Carme diu que no es fàcil, però que també depèn de les persones. En el meu cas, per mi la vida son reptes. Sempre hem de tenir objectius per complir i no caure mai en el conformisme. Insistència, persistència…lluitar en definitiva i que tot el que facis sigui amb moltíssima passió.


La següent pregunta de la Susana ha estat per saber com ha sigut que la Carme ha canviar la òptica per la docència.


La Carme ens diu que perquè es molt autodidacta i que el seu caràcter li demana fer coses diferents. Va anar a un seminari d’un amics seu que va ser on se li van obrir molt els ulls en aquest sentit. Llavors va estudiar un coaching (entrenament) psicològic, dirigit tant a empreses com a nivell personal. A mesura que et vas posant en aquests temes de la intel·ligència emocional et vas adonant de com evoluciones. En el meu cas, quan vaig acabar el màster el vaig aplicar a la meva empresa, pel tema de lideratge d’equips, la gestió del temps, canviar certes pautes, etc. cosa que hem va agradar molt. A partir d’aquí com que la òptica ja funcionava, vaig decidir dedicar-me a la docència, ensenyament de cursos, etc.


El Josep M. Soler li pregunta si en aquest món hi ha visió i mentalitat de dona, com a la literatura, la sensibilitat femenina si dins d’aquest món, el fet de ser dona li ha aportat alguna cosa a l’hora de liderar els equips. La Carme comenta precisament un article que ha llegit en que justament es tot el contrari. Deia que les dones son més directives en el tema de la hostaleria però en poques coses mes perquè consideren que no saben liderar, per aixó s’estan fent cursos. Es te la creença que l’home lidera millor que la dona. Però per altre banda es nota més la sensibilitat de la dona a l’hora de liderar, per la forma de parlar, d’emfatitzar...


La Susana afegeix que les dones tenim una altre manera de fer i d’actuar, perquè no som tant autoritàries i si més conciliadors.


La Montse Balada comenta que sembla que la societat dels homes està canviant i evolucionant, mostrant cada cop més la seva sensibilitat. Posen com exemple el Pep Guardiola com va posar en marxa el lideratge dels seus equips,  motivant-los  en base a les emocions.  L’equip emocionalment mes preparat tindrà més oportunitats de guanyar que l’altre.



La última pregunta per la Carme es per parlar d’innovació en el negoci.


Amb el tema de l’òptica sempre t’has de re inventar i es el que hem fet nosaltres aquests 17 anys cada dos per tres amb noves tècniques i actualitzant-nos completament. I amb el meu tema, aplico sobre tot tècniques de vendes,  amb el tracte, la forma de parlar..


Ara la Montse Balada ens parlarà de la dona del passat, recomanada per Ferran Trillas Turdriu, Regidor d'Esports, Participació Ciutadana, Salut, Emprenedoria i Universitat de l’Ajuntament del Vendrell.



La recomanació era per la Marta Mata Garriga, una tria molt bonica. M’ha encantat recuperar la seva vida. 


Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, Marta Mata, va ser una dona visionaria sobre d’educació del futur. La Montse ens diu que a la Marta li devem l’estructura que tenim ara a l’educació pública. La Marta sabia perfectament que si la societat no està ben alimentada des d'els seus inicis, la societat no pot funcionar. 


Es diu que va ser una de les promotores de l’escola d’hores lliures. No nomes era una visionària sinó una lluitadora, per aixó un dels seus objectius va ser la nova escola pública catalana. Va pertànyer a una promoció dels anys 50, que va ser com una moguda per renovar tota aquesta pedagogia. En el fons va ser una revolucionària.


Estava convençuda que l’Escola havia d’estar integrada en el futur de la societat.

El 1966 va posar en marxa la primera escola d’estiu i va ser una impulsora nata de la pedagogia i no va parar mai, fins i tot quan ja estava jubilada. Se la coneix com la “mestre de mestres” i actualment la seva força encara es present en el món de l’ensenyament.



El 1987 va entrar com a regidora de l’Ajuntament de Barcelona i també va ser Diputada al Parlament de Catalunya i Senadora a les Corts espanyoles.

Es autora de diverses obres de pedagogia i de contes.

Moltes gràcies Marta Mata.


Finalment, es va desvetllar la biografia de la qual es parlarà d’aquí a quinze dies i qui l’ha recomanat.


La recomanació la fa en Xavi Ramiro, un gran il·lustrador i vol que parlem de Dolors Anglada i Sarriera, més coneguda com Lola Anglada, que va nèixer a Barcelona l’any 1892 i va ser una gran il·lustradora i autora i que va obtenir la Creu de Sant Jordi. Va dibuixar i escriure contes de gran qualitat, un dels mes reconeguts “El més petit de tots”.


Va ser una gran feminista i activista política defensant la independència de Catalunya durant  l’època de la dictadura de Franco.


Fins aquí el programa “Talent i +” d’aquesta primera quinzena.


El podeu tornar a escoltar aquí a Radio Vilafranca.


Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

siguenos en facebook siguenos en Twitter sígueme en Instagram sígueme en Flickr