5 d’abril del 2017

"TALENT I +" DEDICAT A L'ASSISTÈNCIA DE TALENT FEMENÍ A LA ONU



Avui dimecres dia 5 d’abril hem tornat a tenir programa de Talent i + a Ràdio Vilafranca, dins de l’aparat Gamma Extra amb la Sílvia Delgado.


Avui la Susana Villagrasa, presidenta de Talent Femení hi ha anat acompanyada de la Lídia Rodríguez representant de Talent al Baix Penedès.


Les dues han tornat recentment de la ONU on han participat al Congres 61 Women i per aixó avui no se seguirà el format habitual sinó que s’explicarà aquesta experiència i alhora es convidarà als oients a l’acte que tindrà lloc demà dijous dia 6 d’abril al Vinseum de Vilafranca, organitzat per Talent Femení, que s’ha batejat com a “Dona empoderada= èxit “

Però cal començar pel viatge que per segona vegada Talent Femení ha fet a les Nacions Unides per participar en el Congres anual.


La Susana ens diu que realment son unes privilegiades, ja que l’any passat hi varem ser com a observadores amb l’Institut Català de la Dona i aquest any s’hi ha pogut participar abans i desprès. Vàrem iniciar la preparació amb el Consell Nacional de les Dones de les necessitats de les dones catalanes, vam participar en el món de l’emprenedoria, sobre tot perquè la dona autònoma no té les prestacions d’una assalariada. Si té el seu negoci, durant la maternitat ha de deixar de treballar i ha de posar gent al seu lloc. La Seguretat Social no l’ha de pagar, però si que ha de pagar la persona que l’ha de substituir per tant s’empobreix en un moment crític com és el moment de tenir un fill amb les despeses que aixó comporta.


Aquest va ser un dels punts del manifest el qual estava en sis idiomes. A més vàrem tenir el privilegi de que en la ponència que tenia el Consell  Nacional de les Dones catalanes a la ONU , hi vàrem poder presentar la nostra Associació del Penedès Garraf com a territori i com a moviment de lideratge femení, tot aixó acompanyades de diferents països, en un espai privilegiat i poder parlar del nostre projecte.


La Silvia, conductora del programa pregunta quin era el tema que es debatia aquest any. La Susana ens diu que era “l’ampoderament econòmic de la dona”. Aquestes mesures es posaran en marxa per l’agenda del 2030. Nosaltres com Associació i com a Consell Català de les Dones tenim els punts 5 i 8 que son el “treball remunerat” i l’altre  es “la igualtat” i aquests son els dos punts que treballem amb l’agenda prevista pel 2030. 

La Silvia comenta que justament avui estrenen una secció dedicada a l’Agenda 2030 i comencem amb el primer punt  per “eradicar la pobresa” però els aniran tocant tots.

La Susana ens diu que s’ha de fer molt i que si es pot arribar al 2030 amb aquesta agenda totalment acabada, haurem progressat molt a tot el món.
La Silvia pregunta que més enllà de manifestos i ponències, que s’aprèn en un congres com aquest.


La Susana ens comenta que l’any passat en que es parlava dels maltractaments i els problemes que te la dona al món, vàrem tornar amb una motxilla molt plena i aixó ens va provocar que a través de la Lídia – l’altre convidada d’avui – haguéssim posat en marxa un programa que desprès la Lídia ens explicarà. A mes de que varem veure les necessitats de la gent i ens varem adonar que nosaltres som uns privilegiats al país on vivim perquè no tenim certes mancances . Quan veus que 40 dones d’Haití es mobilitzen, se’n van a les Nacions Unides, totes ben vestides del seu país i criden per lluitar, per tenir aigua corrent, tot aixó et provoca que quan tornes el que vols es fer un be per la societat, que es el que estem fent nosaltres en la part social de l’Associació i aquest any ens ha passat el mateix.


La Susana ens destaca la complicitat entre les diferents dones que van assistir al Congres ja que hi havia moltes dones diferents però totes érem iguals i que totes volem el mateix, la millora de les dones i aixó ens dona un creixement molt important, per això quan arribem aquí venim carregades de bones sinergies i experiències i el que volem es transmetem-ho i intentar canviar el món i ser sobre tot més bones persones.


La Silvia pregunta a la Lídia com valora l’experiència del Congres.

Ens diu que per ella ha estat més que un privilegi ja que mai a la seva vida s’hagués pogut imaginat poder estat rodejada de dones de tots els països  amb les mateixes inquietuds, les mateixes necessitats i amb projectes tant importants per tirar endavant i aixó es com un creixement personal. 


Ens diu que recolza les paraules de la Susana, de que totes les dones som iguals, independentment del color, la vestimenta etc. i que totes necessitem el mateix i el que es una pena es que encara tinguem que reunir-nos per poder lluitar per nosaltres. No hauria de ser així, ja que per damunt de tot som persones, però que hi ha moltes diferencies, tant a nivell econòmic, de treball etc. Per ella ha significat una doble experiència ja que ha tingut l’oportunitat de conèixer NY i desprès la ONU que es espectacular.  Emociona veure totes les dones i veure la tranquil·litat, la serenitat, la cordialitat de totes les persones que no van a reivindicar, sinó que van a treballar.


La Silvia diu que segur que durant aquests dies hi han imatges, anècdotes i demès que s’han endut cap a casa. 

La Susana explica anècdotes com que les tres dones de l’Associació que van anar-hi van dormir juntes i també compartir tantes hores hi van haver moments molts divertits i també vol destacar la sinergia que han tingut amb el Consell Nacional de les Dones  i que també hi han hagut moments molt claus com la rebuda del Delegat del Govern Català. 


En total de Catalunya érem 20 amb diferents inquietuds i per tot plegat fa que t’hi trobis molt be. La Presidenta Maria Teresa Pitarch es una persona molt humana i molt sensible i ens va acollir molt be. Érem una pinya. 

També vàrem estar amb el Ministeri d’Espanya  o ens va rebre el Cònsol a NY i amb senadores de tot Espanya i també amb la ministra Dolors Montserrat, la qual es va mostra molt propera i ens va dir que sabia la feina que estàvem fent i que ens donaria el seu recolzament i tot plegat ens aporta que podrem treballar per un benestar econòmic , sobre tot per les petites autònomes que tenim a la comarca. 

Va ser com una “carta als reis” que varem fer de cara a que sobre tot que baixin els impostos perquè aquesta es una causa de tancament de negocis. Si volem tenir un creixement econòmic les tenim d’ajudar. Es va parlar dels autònoms en general i que seria un punt important a valorar.


També varem comentar que la dona autònoma vol conciliar la vida laboral i familiar i aixó fa que es contractin persones a mitja jornada per tant també es un tema important.


La Lídia ens presenta el projecte social que s’ha endegat des de l’Associació, a través del qual el que es pretén es fer coincidir la banda social amb la banda econòmica i fusionar les dues necessitats que tenim les dones.


La Lídia ens explica que es la responsable d’un pis de dones maltractades al Vendrell i aixó li ha donat l’oportunitat de conèixer les seves necessitats i les traves en que s’hi troben, com el personal i familiar i sobre tot l’econòmic i de feina. Per aixó varen pensar que una bona idea podria ser “empoderar” aquestes dones d’una altre manera. Un dels punts a tenir present es intentar que aquestes dones es puguin formació i rebin ajuda per poder créixer i per aquí va el projecte. Estem intentat aconseguir finançament perquè calen recursos.

L’any passat es va presentar aquest projecte a l’Institut Català de la Dona que va ser ben acollit però estem intentant portar-lo a altres llocs i trucant portes a tot arreu i considerem que amb no gaire diners es podria tirar endavant. 


Tot seguit es presenta l’acte de demà dijous al Vinseum de Vilafranca amb el títol “Dona empoderada=èxit”

La Susana ens explica que demà es presentarà en societat “Talent Femení” al Vinseum a les 7 de la tarda i tothom  qui vulgui pot assistir-hi ja que es un acte totalment gratuït i tindrem una taula rodona amb dones del Penedès. L’Anna Casanovas, la Noemí Martínez, la Judit Rojano i la Queta Domènech i ens parlaran de l’empresa, sobre tot i com empresàries de diferents sectors ens explicaran les seves experiències. També tindrem la Meritxell Montserrat, regidora d’Ensenyament que vindrà a cloure l’acte.

La Susana aprofita per donar les gràcies al Vinseum i manifesta que tindran “mirades de dona” per tant serà un acte molt lluït perquè es perfecte la combinació d’emprenedoria i la cultura. Tambè el Xavier Fornós, Director del Vinseum ens explicarà com va començar aquest espai.

Serà una Jornada molt interessant. Qui vulgui venir pot inscriure’s a través del web www.talentfemeni.com  i serà benvinguda.

Aquesta serà una jornada interessant la qual ha rebut el recolzament del Vinseum i de l’Ajuntament i de ben segur que serà el principi de moltes més. 

Mica en mica som més conegudes a l’Alt Penedès en part gràcies al programa “Gamma Extra”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

siguenos en facebook siguenos en Twitter sígueme en Instagram sígueme en Flickr