20 d’abril del 2017

PROGRAMA "TALENT I +" A RADIO VILAFRANCA DEDICAT A "SANT JORDI"



Avui a “Talent i +” dins del Gamma Extra de Ràdio Vilafranca, hem tingut un programa diferent.


Les protagonistes han estat 4 dones de Talent Femení. La Presidenta, Susana Villagrasa, la Montse Balada, la Maria Rosa Ferré i la Queta Domènech.

Les dues darreres convidades, tot i que ja havien estat al programa, han tornat amb motiu de la cel.lebració de la Setmana de Sant Jordi, en la que Talent Femení hi tindrà una magnífica presencia a Vilanova i La Geltrú. Serà una activitat amb les escriptores i sòcies de Talent.


Tant la Queta com la Maria Rosa i la Montse tenen llibres i a més ens presentaran les de la resta d’escriptores. Desprès la mateixa Montse Balada ens parlarà d’una dona del passat, en aquest cas de la Gueraula de Codines, presentada a petició d’Alejandro José Armengol.



Avui ja es respira “Sant Jordi” i la Susana ens comenta que a “Talent Femení” es potencia les arts i les arts escèniques i tenim escriptores i escultores, per aixó tenien que fer actes especials, el primer serà demà mateix que tenim una prèvia de Sant Jordi a la Biblioteca Clarà de Barcelona, on la nostra escultora Elvia Cor, que ja fa uns dies també ens va acompanyar, hi posarà una figura feta per ella i que es titula “el lector”. En el fons l’acte es un intercanvi de llibres en diferents presentacions de diferents escriptors i on hi esteu tots convidats. Es el primer acte que realitzen des de Talent Femení a Barcelona on ens han obert les portes i que com ja sabeu ens apuntem a tot.


La segona part es que tindrem parada a la Rambla de Vilanova i La Geltrú el diumenge de Sant Jordi dia 23 d’abril. A dins del col·lectiu tenim les següents escriptores:

Carme Moreno, Maria Rosa Ferré, Maria Carme Vila, Montse Balada, Tere Puig i la Queta Domènech que ens acompanya perquè ella promou un llibre solidari arrel d’haver anat a la Índia aquest any passat i ella ja ens explicarà tots els detalls.

Totes elles estaran a l’estant de Talent Femení signant les seves obres que per nosaltres es un privilegi poder tenir totes les escriptores que a més son del nostre territori.


La Silvia Delgado de Radio Vilafranca li diu a la Queta Domènech que ens presenti el llibre “Mandalas de mujer” i que ho farà en primícia ja que acaba de sortir d’impremta i a partir d’avui comencen les presentacions.


La Queta diu que per ella es una satisfacció presentar-lo avui al Penedès. 

Ens diu que el llibre sorgeix d’un viatge que 30 empresàries que l’Associació a la qual també els hi dono recolzament i que es diu Fidem, Associació Internacional de Dones emprenedores  i en el meu cas estic a la Comissió de Valors i d’allà va sorgir la idea de viatjar a la Índia on hi varem estar del 6 al 16 d’octubre passat i complir el nostre somni i alhora poder conèixer la Fundació Vicenç Ferrer i veure tot el que s’està fent per la dona des d’allà i al tornar varem tenir la inquietud de poder-ho explicar a la gent  i recollir mes diners per poder ajudar a aquestes 36 dones que vàrem anar a apadrinar durant 7 anys les 30 empresàries que varem anar-hi de viatge.

A partir d’aquí i a que també varem apadrinar criatures d’allà, es per aixó que hem volgut fer aquest llibre i la midat dels diners que recollirem van pel projecte de “mujer a mujer” de la Fundació Vicenç Ferrer i l’altre midat anirà per un projecte nou que segurament serà per a les dones maltractades, per tant es un llibre al 100% solidari.

Desprès d’explicar aquest projecte, totes hem aplaudit l’explicació de la Queta perquè ens ha emocionat de veritat.


Aquest llibre s’ha presentat avui a la Cambra de Comerç de Barcelona i demà al Col·legi d’Economistes i al vespre a la llibreria BonneMaison. La Queta ens convida als actes i afegeix que l’edició d’aquest llibre ha sigut un somni fet realitat.

La Silvia Delgado li demana a la Queta que ens expliqui més coses de les seves sensacions d’aquest viatge.

La Queta ens diu que des de la Comissió comentada abans, tenien ganes de fer alguna cosa i finalment es va poder organitzar el viatge. El títol del llibre es diu així perquè cadascuna de les 30 empresàries que hi va viatjar, va obsequiar a les dones que anaven a apadrinar, un mandala pintat per cadascuna d’elles, però aquest regal ens diu la Queta, va ser molt poc pel que elles ens varen donar i que sense tenir res eren feliços i en canvi nosaltres necessiten molt per viure el dia a dia.


Van estar molt contents, son súper feliços i ningú els havia anat a visitar mai i ens van donar les gràcies, varem inaugurar cases, varem anar a veure hospitals, una escola de nenes amb sida, varem ballar amb elles, varem estar a les reunions impulsades des de la Fundació Vicenç Ferrer que consisteixen en una reunió mensual perquè les dones puguin tirar endavant petits projectes, com poden ser microcrèdits o com comprar una cabra que per ells es un regal immens ja que a partir d’aquí poden tenir llet, poden vendre-la i desprès comprar-ne una altre… per ells aixó es el seu gran projecte i nosaltres els volem ajudar perquè ho puguin aconseguir…

El llibre es podrà trobar a diferents llibreries de Catalunya i en concret a Vilafranca a la llibreria Sellares, Odissea, a la Rambla de Vilafranca el dia de Sant Jordi i a l’Art Tupiari floristeria.


Tot seguir la Susana demana a la Maria Rosa que presenti a part del seu llibre que son els “colors del Penedès” i que n’estem totes enamorades cada dia. La Maria Rosa comenta l’emoció que té desprès de les paraules de la Queta.

La Maria Rosa explica que ella ha anat a la ràdio en representació de les altres escriptores de l’Associació que no hi han pogut assistir i que ens parlarà dels seus llibres.

Tot seguir inicia les presentacions dels llibres de les escriptores, de manera molt sintetitzada perquè a la ràdio el temps sempre es molt breu.

Carme Moreno

Llibre: ¡HOLA! ¿NOS CONOCEMOS?, 

pretén ser una reflexió sobre les nostres pròpies vides.
Sobre el temps que invertim en allò que la societat espera de nosaltres, en la nostra formació, en la nostra projecció social, en la nostra necessitat de progrés, oblidant moltes vegades que la inversió de temps en conèixer-nos a nosaltres mateixos és una inversió segura. 

Maria Carme Vila

Llibres:

"No eres tan dèbil como creen- Defensa Personal Femenina” i “No eres tan débil como creen II- Defensa contra agresores conocidos” 

son dos llibres  escrits sota el punt de vista d'una professora d'arts marcials i experta en auto protecció i  defensa personal, així com en intervenció amb dones víctimes de la violència de gènere.
Son un recull d'experiències pròpies de l`autora i de les alumnes que ha conegut als cursos de defensa femenina; i que son la millor mostra de la realitat violenta que envolta el món de les dones.  

Tere Puig

Llibre:
Los cuentos de Lucas
Una col·lecció de 4 àlbums il·lustrats creats per obrir espais de diàleg dins de l'àmbit familiar i en les aules.
El text és de Tere Puig i la il·lustració de Isao Llorens

Maria Rosa Ferré

El llibre:
CALIDOSCOPI
Llibre de poemes i fotografies de Isabel del Pilar Valero i Maria Rosa Ferré
Es un llibre de dues realitats plenes de sentits, com els d’uns paisatges que et poden emocionar sense que sàpigues per que.
Son poemes i fotografies de diferents espais i temps.
Son imatges i lletres com un calidoscopi, plenes d’imaginació, colors, formes i matisos.
Son imatges i poemes del nostre paisatge penedesenc.

La Montse Balada ens explica quins llibres portarà a l’estand de Sant Jordi de Vilanova.


L’Elefant Mainú i l’amistat,
per treballar el valor de l’amistat.


El ratolí Pérez
Que es treballarà els valors de treballar en equip


Les tres llegendes de Sant Jordi.
Per treballar com saber jutjar als altres.

Tot seguit la Montse Balada ens presenta a la dona recomanada al programa anterior; Gueraula de Codines


La Montse ens diu que era una dona de talent i de valors i que no nomes sanava, sinó que no tenia por, cosa molt important sobre tot per una dona del 1275.

Li deien que era una “bruixa” i la Montse li vol dir “sanadora”. Tot seguit ens explica el seu conjur per convocar el seu poder sanador. Ella deia que feia servir aquesta “posima”espiritual  però també va aprendre a detectar malalties del cos a través de l’orina, precisament li va ensenyar un metge que va arribar amb vaixell a Vilafranca del Penedès  que es deia Bofill i que sembla que podia ser àrab. 


Els metges i companys de treball la tenien en molt bona consideració perquè feia molt be la feina, tot i que fes servir aquestes pregàries però sabia detectar molt be les malalties i quan ja no sabia com curar, ho transmetia als metges, per això es va lliurar de possibles càstigs com morir cremada.
Li deien que cures però sense fer servir la màgia.

Va morir de gran a Subirats.

Gràcies al càstig que li va posar l’església ha arribat la seva informació fins als nostres dies.

Tot seguit la Silvia ens proposa escoltar la recomanació que ens fan avui de cara a poder investigar una propera dona.



La recomanació ens la fa l’Enric Calpena.

Enric Calpena (Barcelona)), 1960) és un periodista català. Ha treballat com a productor executiu, presentador, director, guionista, realitzador. Professor universitàri. Actualment dirigeix i presenta el programa de divulgació histórica En Guàrdia a Catalunya ràdio.



Ens vol parlar d’Irene Polo que segons ens diu va ser segurament la millor periodista de la república. 

Una dona agosarada, valenta, intel·ligent que escrivia molt be i que va ser de les primeres que va portar pantalons a Barcelona a finals dels anys 20 i que va ser un escàndol. Ella va investigar sobre les joventuts feixistes de l’època, sobre les vagues de miners, etc. Realment era una dona excel.lent que per desgracia va morir a l’exili l’any 42 a Buenos Aires on es va suïcidar desprès de la derrota republicana i de la Segona Guerra Mundial que la va afectar profundament.

L’Enric Calpena desitja que en el programa de Talent Femení ens pugui agradar la recomanació.


Fins d’aquí quinze dies, en concret fins el dia 3 de maig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

siguenos en facebook siguenos en Twitter sígueme en Instagram sígueme en Flickr